Odnos do okolja

 

Podjetje NOVAK E92 je specializirano predvsem za obdelavo aluminija, v manjšem obsegu izdeluje tudi izdelke iz nerjavečega jekla.

Surovine, kot tudi sama tehnologija obdelave so okolju prijazne in jih je mogoče reciklirati.

Leta 2000 je podjetje zaradi visokih zahtev po kvaliteti prašnega barvanja oz. površinske zaščite aluminija za namene visoko kvalitetnega exterier pohištva investiralo v lastno lakirno linijo.

Pri izbiri tehnologije smo posebno pozornost namenili izbiri tehnologije :

  • da NE uporablja ekološko spornega (karcenogenega) kroma VI. Uporaba predobdelave BREZ KROMA oz. t.i. brezkromatna predobdelava je takrat bila novost na področju zaščite exterier izdelkov, to je izdelkov, ki so neprestano izpostavljeni zunanjim vplivom (UV-žarkom, kislemu dežju, morskim vplivom to je predvsem večji koncentraciji soli, veliki vsebnosti vlage v zraku,…). Brezkromatna predobdelava aluminija, ki smo jo izbrali, je alternativa ekološko spornemu postopku obdelave s kromatiranjem.
  • Dodatna značilnost našega proizvodnega procesa lakiranja je, da namesto po navadi uporabljane t.i. DEMI vode, katere postopek pridobivanja je spet ekološko oporečen, namesto slednje uporabljamo ekološko neoporečno deževnico, ki jo zbiramo ob deževju in jo skladiščimo v posebnih cisternah.

Naša lakirnica je bila prva take vrste v Sloveniji, namreč okolju prijazna lakirnica. Več o naši storitvi lakiranja najdete tukaj.

V podjetju se zavedamo, da je kvaliteta življenja naše in bodočih generacij odvisna od našega odnosa do narave.

Slednje potrjuje, da pri NOVAK E92 d.o.o. mislimo zeleno !